Top

Westerbork

  • Westerbork
€ 20,99
17,99


Aantal dvd's : 3
Speelduur: Ongeveer 235 minuten
Taal : Nederlands gesproken
Verzendkosten : € 2,95
Kamp Westerbork (officieel: Polizeiliches Durchgangslager Westerbork) was gelegen op de Drentse heide bij Hooghalen en genoemd naar de toenmalige gemeente Westerbork waar het kamp in was gelegen. Kamp Westerbork is bekend geworden als voorportaal van de vernietigingskampen van waar 107.000 in Nederland wonende Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsmensen werden gedeporteerd naar kampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.
De Tekens van Westerbork. Gedenkstenen die verwijzen naar de bestemmingen van de deportatietreinen
Het kamp werd in 1939 gebouwd als Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Dit gebeurde in opdracht van de Nederlandse regering. Deze eiste in termijnen terugbetaling van de kosten (ruim 1 miljoen gulden) door deNederlandse Joodse gemeenschap. Ruim twee jaar na het begin van de Duitse bezetting, op 1 juli 1942, namen de nazi's het kamp over, waarna Westerbork functioneerde als doorgangskamp.

  In het voorjaar van 1944 wordt in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker het leven in kamp Westerbork vastgelegd. De film zou een totaalbeeld van het dagelijks leven in Westerbork moeten geven. Zo ver kwam het echter niet. Na enkele maanden stopte men met filmen en een eindversie werd nooit gemaakt. De NOS maakte in 2011 een boeiende en zeer onthullende documentaire over het ontstaan van de film. Uiteraard onthult deze uitgave ook de unieke beelden ooit gemaakt in het kamp Westerbork.

Deze DVD box bevat vier documentaires over de mensen die gedwongen werden in Kamp Westerbork te verblijven. Over het echtpaar Birnbaum dat weeskinderen in verschillende concentratiekampen opving. Over de kinderen die deel uitmaakten van het laatste transport vanuit kamp Westerbork, en over het dagboek dat Philip Mechanicus schreef tijdens zijn verblijf in het kamp.

Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code